O ovom projektu, donacije

O ovom projektu, donacije

Cilj ove dokumentacije je detaljno prikazati razvoj Bogumila u razdoblju duljem od 500 godina – koristeći se suvremenim izvorima kao i aktualnim publikacijama i intervjuima s poznatim povjesničarima i autorima.

Zašto ovaj projekt?

Zato što je povijest ovog vjerskog pokreta često samo sporedna bilješka u zapadnoj povijesnoj percepciji. I ono malo dubinskih izlaganja često je krivotvorilo crkveno-teološki svjetonazor.

U današnjim zemljama srednjovjekovnog područja rasprostranjenosti Bogumila kruže brojne verzije njihove povijesti, ali se one jedva razmatraju po zemljama. Tamo se mogu naći i iskrivljeni prikazi, primjerice zbog nacionalističkih ili političkih motiva. 

Otuda moja briga da rehabilitiram Bogumile – kao snažan, miroljubiv pokret prakršćanske vjere kakav su nekada bili.

Kako nastaje ova dokumentacija?

Izrada ove dokumentacije zahtijeva – osim puno vremena, srca i entuzijazma za povijest Bogumila – i financijska sredstva za nabavu literature i teško dostupne slikovne građe, za putovanja, video i foto snimke, rad web poslužitelja i drugo.

Zaposlen sam, nisam član crkve niti političke stranke i besplatno radim na ovom projektu u svoje slobodno vrijeme, uglavnom navečer i vikendom.

Želite li podržati ovaj rad?

Ovo je privatan, neovisan projekt – bez institucionalnih pokrovitelja i bez vjerskog ili političkog programa.

Tako da bih bio sretan zbog donacije!

Možete jednostavno pomoći s gornjim gumbom PayPal – vaš doprinos koristit će se samo za ovaj projekt.

Hvala vam puno! Sebastian Hoblaj