Povijest

Povijest Bogumila: od njihovog preporoda u Bugarskoj, širenja u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori – te od njihovog procvata i istrebljenja u Bosni i Hercegovini.

Napomena: ova internetska dokumentacija je u izradi i stalno će se ažurirati.

“Protupapa”, inkvizicija i bosanski križarski rat 1235.

Nakon što je Kulin ban postavio temelje, u Bosni je započeo oporavak Bogumila. No, Pape u Rimu i dalje su huškale protiv „heretika” na istoku, a huškale su i susjedne Mađare i Hrvate. Miru u zemlji prethodila je invazija inkvizicije i krvavi bosanski križarski rat. Ali Bogumili su, za razliku od Katara, njihove braće i sestara po vjeri u južnoj Francuskoj, okrutnim preokretom sudbine bili pošteđeni potpunog istrebljenja od strane katolika.

Mehr lesen | Read more >
Povelja Kulina bana, trgovački ugovor s Dubrovnikom iz 1189. godine

Dolazak Bogumila u Bosnu – “od Kulina bana i dobrijeh dana”

Izreka “od Kulina bana i dobrijeh dana” popularno aludira na prvi nastanak samostalnog bosanske države krajem 12. stoljeća. Unatoč brutalnoj papinskoj kampanji iskorjenjivanja, Kulin ban je u to vrijeme pružio utočište mnogim Bogumilima iz Srbije i Dalmacije. Zaštitio ih je i postavio temelje višestoljetnom procvatu bogumilskih zajednica na ovim prostorima.

Mehr lesen | Read more >
Tradicionalna katunska koliba na Vlašiću

Vlasi – nemirni Bogumili?

Od visokih pašnjaka do doline, od planina do obale: Vlasi, slobodni ljudi, stoljećima su sa svojim stadima lutali krajolicima Balkana. Osobito među bosanskim Vlasima – koji se danas često paušalno smatraju sljedbenicima srpsko-pravoslavne Crkve – bili su i Bogumili, koji su ostavljali impresivne grobne spomenike kao dokaz svoje vjere.

Mehr lesen | Read more >
Nemanjin skup protiv Bogumila u Raškoj. Freska iz crkve svetog Ahilija u Arilju, oko 1290. godine. Veliki župan Stefan Nemanja, koji predsjedava skupom, naslikan je na sredini kompozicije. S njegove lijeve i desne strane nalaze se crkveni velikodostojnici. Dolje lijevo mogu se vidjeti predstavnici pravoslavnog svećenstva – prepoznatljivi po aureoli, simbolu svetosti, oko glave. Dolje desno vide se "poluvjernici" – Bogumili, koji su na sjednici osuđeni kao heretici.

Stravičan genocid Crkve i države nad Bogumilima u Srbiji

S vladavinom Stefana Nemanje nastala je prva srpska država u srednjem vijeku – i započeto je proganjanje Bogumila. Nemanjići su od početka bili pokretačka snaga kampanje protjerivanja. Povezani s, ponovno ojačanom, Srpskom pravoslavnom crkvom, oni su nemilosrdnom odlučnošću istrebljavali svoje podanike bogumilske vjeroispovijesti – protiv svih društvenih otpora, iz čiste političke računice.

Mehr lesen | Read more >
Bogumili i katolički svećeniki

Bogumili u Dalmaciji

U Dalmaciji je u ranom srednjem vijeku bogumilski nauk naišao na plodno tlo, ali mu se u isto vrijeme suprotstavljala nemilosrdna organizacija Katoličke Crkve. Iz malobrojnih sačuvanih kronika i dokumenata toga vremena može se naslutiti promjenljiva povijest: od prvih slobodnih kršćana, koje je Papa vrijeđao zbog njihove „odbojnosti prema ratu” – do karizmatične braće Zorobabel u Splitu i protjerivanja mnogih njihovih sljedbenika u Bosnu.

Mehr lesen | Read more >
Prodaja žena i djece na srednjovjekovnoj tržnici robljem

Porobljavanje Bogumila

Ropstvo se općenito smatra ukinutim u „kršćanskim“ zemljama zapadne Europe od kasne antike. Ali južno od Alpa, čak i u srednjem vijeku, oni drugih vjera koje je Rimska Crkva označila kao heretike, poput Bogumila, i dalje su bili žrtve trgovine robljem – posebno žene i djeca.

Mehr lesen | Read more >

Stećci – spomen-obilježja Bogumila?

Deseci tisuća impresivnih grobnih spomenika nalaze se u nekadašnjim zavičajnim krajevima Bogumila. Nazvani su stećci i do danas su misterij. Jesu li svjedočanstva o bogumilskoj vjeri i životu? Ili čak spomen-obilježja progona od strane crkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >