Utisci

In der Innenstadt von Sarajevo

7. dan: Sarajevo i planinska tura – pripreme

Sljedećeg jutra na doručku u ugodnom dvorištu našeg gradskog hotela, skupljamo snagu za etapu u planine prema Neretvi, koja je na rasporedu danas i sutra. Ulazimo u razgovor s konobaricom, koja ,nevjerojatne li slučajnosti , potječe iz doline Neretve: „tako da vam mogu samo preporučiti Glavatičevo, stećke tamo svakako vrijedi vidjeti. I svakako odvojite vrijeme da posjetite Boračko jezero, tamo je prelijepo!” I naravno, ne smijemo propustiti domaću kavu za nove prijatelje iz Njemačke.

Mehr lesen | Read more >

6. dan: od “piramide sunca” u Visokom do Sarajeva

Ali nas mnogo više zanima sjedište Kulina bana, slavnog zaštitnika Bogumila koji je oko 1200. godine stolovao u „visokom gradu” Visokom. No, za razliku od Bobovca dan ranije, ovdje je rano ujutro živa navala posjetitelja piramida. Utabanom stazom do ruševina dvorca nižu se poduzetni turistički vodiči i ulični prodavači koji u ponudi imaju mnogo korisnih stvari za produbljivanje doživljaja piramide, od ljekovitog kamenja, biljnih čajeva do mističnog nakita.

Mehr lesen | Read more >
Blick aus dem Tal der Bosna hinauf nach Vranduk

5. dan: dva kraljevska dvorca – Vranduk i Bobovac

Uskoro pred sobom vidimo Vranduk. Rijeka ovdje teče spokojno i kristalno čista kroz bujne šume, a lokalno stanovništvo na obali uzgaja svoje povrće – osjećate se kao da ste se vratili skoro 500 godina unatrag. U to vrijeme ovdje je prolazio jedan od glavnih trgovačkih puteva između Panonske nizine Hrvatske i Ugarske u smjeru Jadranskog mora i u skladu s tim je ova utvrda bila važna.

Mehr lesen | Read more >
Stećci bei Maculje

4. dan: Travnik, Vlašić i dolina stećaka

Nakon kraćeg odmora u hladovini velike smreke – a hlad je doista teško naći ovdje gore, odlučujemo krenuti s “planom B” za taj dan i odvesti se do drugog lokaliteta sa stećcima. U tom trenutku nismo ni slutili koliko je ta odluka bila ispravna … dakle natrag u dolinu, u Novi Travnik i onda – zahvaljujući Google Maps – ravno u Maculje.

Mehr lesen | Read more >
Stilisierte, entfernt anthropomorphe Lilie auf einem stecak bei Ravno

3. dan: Kupres – divlja Bosna i prvi stećci

Nakon kratkog uspona na brežuljak konačno su u daljini ispred nas: stećci Rastičeve mašete. Blještavo bijeli na jarkom podnevnom suncu, okruženi morem trave koja se njiše na sve jačem vjetru. U tišini i prostranstvu osjeća se duboka povezanost neba, zemlje i duhovno probuđenih ljudi koji su ovdje podigli svoja kamena spomen obilježja. Ova mjesta nipošto nisu bila samo „nekropole Bogumila”, kako to danas glasi. To je posebno vidljivo na ovom mjestu.

Mehr lesen | Read more >
In den Katakomben unter der Festung von Jajce ...

1. i 2. dan: putovanje u Bosnu

Tragom Bogumila kroz Bosnu i Hercegovinu: U lipnju 2022. krenuli smo na put i dva tjedna putovali regijom. Ova putopisna reportaža govori o brojnim etapama na našem putu, znamenitostima, iskustvima i susretima s mnogim susretljivim ljudima na licu mjesta, koji su nam često rado rekli više o zemlji i njezinoj povijesti.

Mehr lesen | Read more >

Državni arhiv u Dubrovniku – zrcalo Dubrovačke povijesti

Netko je davno rekao kako su arhivi zapravo “pamćenje naroda”, jer stari spisi koji se ondje čuvaju predstavljaju nepresušno vrelo za poznavanje i proučavanje povijesti i kulture nekog područja, naroda, pa i čitavog čovječanstva.

Prema količini gradiva koje je u njemu pohranjeno, prema njegovoj starosti i napose vrijednosti, Državni arhiv u Dubrovniku jedan je od najbogatijih u ovome dijelu Europe, uz bok onima u Vatikanu, Beču, Veneciji ili Carigradu.

Mehr lesen | Read more >

Stećci – spomen-obilježja Bogumila?

Deseci tisuća impresivnih grobnih spomenika nalaze se u nekadašnjim zavičajnim krajevima Bogumila. Nazvani su stećci i do danas su misterij. Jesu li svjedočanstva o bogumilskoj vjeri i životu? Ili čak spomen-obilježja progona od strane crkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >