Vjera i život

O vjeri i životu Bogumila.

Napomena: ova internetska dokumentacija je u izradi i stalno će se ažurirati.

Božje stvaranje, smrt i život

Kako su Bogumili i Katari gledali na život i smrt? U kakav su duhovni život vjerovali? Neki sačuvani spisi pružaju pojašnjavajuće uvide. Osim toga, stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici koji se mogu naći na području današnje Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i šire, pružaju uvid u stavove ljudi s tih prostora o prelasku iz ovostranog u onostrano.

Mehr lesen | Read more >
Sinnbild einer Geisttaufe im Mittelalter, auch consolamentum oder Christustaufe genannt – Detail aus einem Fresko von di Bonaiuto

Krštenje Duhom Bogumila i Katara

Bogumili u Maloj Aziji, Bugarskoj i Bosni, Patareni u Italiji i Katari u južnoj Francuskoj odlučno su odbacivali krštenje vodom i krštenje djece u svećeničkim crkvama. Oni su prihvaćali nove sljedbenike svoje vjere krštenjem duhom, koje se temeljilo na praksi prakršćanskih zajednica, primali su nove aspirante u svoju vjeru. Što je zapravo bilo krštenje duhom, koje se naziva i consolamentum ili krštenje Kristom?

Mehr lesen | Read more >
Srednjovjekovne dvorske dame sljedile su poziv – Detalj s freske di Bonaiuta

Mnogi a opet jedno – preko Bogumila do Katara, i dalje

Koliko je srednjovjekovna bogumilska zajednica bila povezana sa onima sličnog vjerovanja, a koji su živjeli u Francuskoj, Italiji, pa čak i u Njemačkoj? Poznati povjesničari i manje poznati dokumenti daju zapanjujuće uvide u prakršćanski pokret diljem Europe, kojeg su u Francuskoj posebno promovirale žene poput Esclarmonde de Foix – ali i u njihovu iznimno brutalnom uništenju od strane Katoličke Crkve i njezinih inkvizitora.

Mehr lesen | Read more >

Stećci – spomen-obilježja Bogumila?

Deseci tisuća impresivnih grobnih spomenika nalaze se u nekadašnjim zavičajnim krajevima Bogumila. Nazvani su stećci i do danas su misterij. Jesu li svjedočanstva o bogumilskoj vjeri i životu? Ili čak spomen-obilježja progona od strane crkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >