Vjera i život

O vjeri i životu Bogumila.

Napomena: ova internetska dokumentacija je u izradi i stalno će se ažurirati.

Sinnbild einer Geisttaufe im Mittelalter, auch consolamentum oder Christustaufe genannt – Detail aus einem Fresko von di Bonaiuto

Krštenje Duhom Bogumila i Katara

Bogumili u Maloj Aziji, Bugarskoj i Bosni, Patareni u Italiji i Katari u južnoj Francuskoj odlučno su odbacivali krštenje vodom i krštenje djece u svećeničkim crkvama. Oni su prihvaćali nove sljedbenike svoje vjere krštenjem duhom, koje se temeljilo na praksi prakršćanskih zajednica, primali su nove aspirante u svoju vjeru. Što je zapravo bilo krštenje duhom, koje se naziva i consolamentum ili krštenje Kristom?

Mehr lesen | Read more >
Früchte und Nüsse

Bogumili – prvi prijatelji životinja i vegani na Balkanu?

Jesu li Bogumili u srednjem vijeku bili ljubitelji životinja, pa čak i prvi vegani na Balkanu? Mnogo je pokazatelja da je tome doista tako. Vođeni unutarnjim uvjerenjem izbjegavali su svu hranu životinjskog podrijetla kao što su meso, mlijeko, sir i jaja – i vjerovali u jedinstvo Božjeg stvaranja što je Isus iz Nazareta također već govorio.

Mehr lesen | Read more >
Srednjovjekovne dvorske dame sljedile su poziv – Detalj s freske di Bonaiuta

Mnogi a opet jedno – preko Bogumila do Katara, i dalje

Koliko je srednjovjekovna bogumilska zajednica bila povezana sa onima sličnog vjerovanja, a koji su živjeli u Francuskoj, Italiji, pa čak i u Njemačkoj? Poznati povjesničari i manje poznati dokumenti daju zapanjujuće uvide u prakršćanski pokret diljem Europe, kojeg su u Francuskoj posebno promovirale žene poput Esclarmonde de Foix – ali i u njihovu iznimno brutalnom uništenju od strane Katoličke Crkve i njezinih inkvizitora.

Mehr lesen | Read more >

Stećci – spomen-obilježja Bogumila?

Deseci tisuća impresivnih grobnih spomenika nalaze se u nekadašnjim zavičajnim krajevima Bogumila. Nazvani su stećci i do danas su misterij. Jesu li svjedočanstva o bogumilskoj vjeri i životu? Ili čak spomen-obilježja progona od strane crkvene inkvizicije?

Mehr lesen | Read more >