6. dan: od “piramide sunca” u Visokom do Sarajeva

Tragom Bogumila kroz Bosnu i Hercegovinu: U lipnju 2022. godine krenuli smo na put i dva tjedna putovali regijom. Ova putopisna reportaža govori o brojnim etapama na našem putu, znamenitostima, iskustvima i susretima s mnogim susretljivim ljudima na licu mjesta, koji su nam često rado približili zemlju i njezinu povijest.

Danas "piramida sunca", u srednjem vijeku kraljevski grad Visoki
Danas "piramida sunca", u srednjem vijeku kraljevski grad Visoki
“Na piramidu Sunca!” moto je sljedećeg jutra – barem za ostale goste pansiona. Čini se da je “Dolina piramida” poznato i popularno odredište za putovanja, posebno za Poljake, Čehe i Slovake.

"Visoki grad" Kulina bana

Ali nas mnogo više zanima sjedište Kulina bana, slavnog zaštitnika Bogumila koji je oko 1200. godine stolovao u „visokom gradu” Visokom. No, za razliku od Bobovca dan ranije, ovdje je rano ujutro živa navala posjetitelja piramida. Utabanom stazom do ruševina dvorca nižu se poduzetni turistički vodiči i ulični prodavači koji u ponudi imaju mnogo korisnih stvari za produbljivanje doživljaja piramide, od ljekovitog kamenja, biljnih čajeva do mističnog nakita.
Pogled sa vrha "Piramide Sunca"
Pogled sa vrha "Piramide Sunca"
Isplati se kratki, strmi uspon kroz grmlje i drveće: sa starih zidina pogled se pruža na dolinu Bosne preko Mile –mjesta krunisanja prvih bosanskih kraljeva, preko Biskupića – sjedišta bogumilske Crkve bosanske – do Gornje Moštre, gdje se vjerojatno nalazila međunarodno poznata bogumilska škola. Naravno, danas se o povijesti ovih mjesta usred malih gradskih naselja jedva išta može naslutiti.

Mali, ali moćan: zavičajni muzej Visoko

Gradski muzej u Visokom nam tu više pomaže: Ulaz je besplatan i prijateljski nas vode u ugodno hladan podrum gdje se mogu vidjeti neki impresivni eksponati.

Blaga državnog muzeja u Sarajevu

U poslijepodnevnim satima autocestom A1 vozimo se prema Sarajevu. Na Obali Kulina bana prelazimo Latinsku ćupriju – kraj koje se 1914. godine dogodio kobni atentat na Franju Ferdinanda Austrijskog- Este i impresivnu gradsku vijećnicu iz 19. stoljeća, da bismo se konačno smjestili u naš lijepi hotel na Miljacki.

Radujemo se opuštenoj večeri na baščaršiji, živopisnoj tržnici iz osmanskog doba u srcu starog grada. Ali prije toga, postoji još jedan odlazak u Nacionalni muzej Bosne i Hercegovine. U njegovom uređenom vrtnom perivoju proteklih su desetljeća prikupljeni i izloženi brojni značajni stećci.

Stećci u unutrašnjem dvorištu Nacionalnog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu
Stećci u unutrašnjem dvorištu Nacionalnog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu
Prvo obilazimo kasnorimsku i srednjovjekovnu zbirku koju svakako vrijedi pogledati, a zatim se posvećujemo dobro očuvanim spomenicima. Nakon što je jedna mlada influencerica uspješno završila fotografiranje s prijateljicom, bogato ukrašeni stećci su nam na raspolaganju za duže razgledavanje …

Sarajevska baščaršija

Sada je konačno vrijeme za odlazak do poznatog sarajevskog bazara. Baščaršija je još uvijek vrlo živahna i kasno u noć – i to ne samo zbog zaista velikih jata gradskih golubova.
Sarajevska baščaršija u večernjem svjetlu
Sarajevska baščaršija u večernjem svjetlu
Posjetitelji iz svih dijelova Bosne, iz arapskih zemalja, Turske, Austrije i Njemačke, miješaju se s lokalnim stanovništvom. Starac guste brade, duge kose i u bijeloj halji doista izgleda kao srednjovjekovni putujući propovjednik na misiji… Povremeno se mogu vidjeti i vojnici Eufora kako opušteno večeraju.
Bakreni suveniri u Sarajevu – bilo da se radi o servisu za kavu ili o recikliranim patronama za puške ...
Bakreni suveniri u Sarajevu – bilo da se radi o servisu za kavu ili o recikliranim patronama za puške ...
Nakon šetnje između brojnih suvenirnica – čini se da turistima ovdje trebaju gomile sjajnih setova za tursku kavu – konačno nalazimo mali, udoban i veganski restoran koji uz opuštajuću glazbu nudi bogat i ukusan izbor jela. Prirodna limunada, odnosno hladna voda sa svježim limunom, tajni je savjet za ljetne vrućine.

Bildquellen / vrela slika / viri slik / izvori slika:

  • Danas “piramida sunca”, u srednjem vijeku kraljevski grad Visoki: © bogumili.hr
  • Pogled sa vrha “Piramide Sunca”: © bogumili.hr
  • Stećci u unutrašnjem dvorištu Nacionalnog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu: © bogumili.hr
  • Sarajevska baščaršija u večernjem svjetlu: © bogumili.hr
  • Bakreni suveniri u Sarajevu – bilo da se radi o servisu za kavu ili o recikliranim patronama za puške …: © bogumili.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)